donderdag, december 14, 2006

Wie doet iets?


Terwijl alles hier zijn rustige gangetje gaat, de Rtbf met een nepjournaal de voorpagina van de krant haalt, de Kerstaankopen de pan uit swingen - voor vele honderden euro's aan junk wordt uitgegeven -,... Op dit moment wordt alleen toegekeken, toegekeken hoe onschuldigen in Tsjaad en Soedan (Darfur) verkracht, vermoord, gefolterd, ontheemd worden. Een massale slachting is er al enkele jaren aan de gang. Zal men net als bij Rwanda wachten tot alles voorbij is? Weeral eens te laat ingrijpen? De Verenigde naties grijpen niet in, politiek incorrect, eerst de harde pil van Irak nog zien doorgeslikt te krijgen.

De situatie voor hulpverleners zoals o.a. AZG wordt onhoudbaar. Deze enkelingen, deze laatsten die voor de bevolking, de populatie van de kampen nog een klein beetje hoop kunnen geven moeten machteloos toezien.
“De veiligheidstoestand wordt alsmaar slechter en na de recente gevechten in Guereda hebben sommige hulporganisaties besloten hun personeel uit de regio terug te trekken”, zegt Duccio Staderini, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Tsjaad. “We vrezen dat door de gedeeltelijke terugtrekking van hulpverleners de situatie alleen maar erger zal worden voor de plaatselijke bevolking, de ontheemden en alle vluchtelingen die aangewezen zijn op de steun van humanitaire organisaties.”